Annette houdt zich in haar eigen vrijgevestigde praktijk in Assen bezig met mensen die in een zogenaamde "vechtscheiding" verwikkeld zijn. Na talrijke gesprekken durft ze inmiddels wel te stellen dat een gezags- en zorgregelingsgeschil met een narcistische partner geen "vechtscheiding" is.
Het cliché "waar twee vechten hebben twee schuld" gaat hier namelijk niet op. Wat is er dan wel aan de hand? De narcistische ouder zet de kinderen in als wapen om er de andere ouder mee te treffen waar het meest pijn doet, namelijk in zijn(haar) liefde voor de kinderen. Oudervervreemding is een verstoring die alleen en exclusief ontstaat in een dispuut om het gezag en de zorg over een kind. Meestal gaat het om de vader en de moeder, soms om de grootouders, maar altijd is er sprake van het systematisch hersenspoelen van het kind, een karaktermoord op de ene ouder door de andere ouder. Als gevolg daarvan, en dit is erg belangrijk, gaat het kind de beschermende ouder verstoten.
Is de narcistische ouder dan zo gewetenloos? Jazeker. Een narcistische ouder heeft geen geweten. De andere ouder wordt niet als liefdevolle ouder gezien, maar als de vijand die gestraft moet worden. Een narcistische ouder gaat de psychologische strijd aan en stopt niet eerder voordat volledige controle over de kinderen is bereikt. De beschermende ouder wordt zonder blikken of blozen gediskwalificeerd en weggezet als gestoord. Jeugdbeschermers en advocaten worden gemanipuleerd en doorzien het niet.
Rechters baseren hun oordeel op de rapporten van jeugdbeschermers en het pleidooi van advocaten. In de meeste gevallen willen familierechters dat beide ouders een mediationtraject volgen of een traject met als doel het verbeteren van de communicatie. Deze rechters hebben niet in de gaten dat de beschermende ouder al heel wat psychisch geweld achter de rug heeft en dat mediation of een communicatietraject extra traumatiserend werkt. Het heeft geen zin een beroep te doen op redelijkheid wanneer een stoornis er juist in bestaat dat iemand geen redelijkheid kent.
No comments:
Post a Comment