Tuesday, November 29, 2016

Waarom lopen wij in Belgie telkens als ouder tegen zoveel onbegrip aan....

Vanavond hield Prof. Dr. An Buysse (UGent) een webinar voor professionele hulpverleners rond het topic ouderverstoting. Ikzelf nam deel aan deze webinar samen met een 60-tal hulpverleners, iedereen kreeg de presentatie in bijlage voorgesteld.

Deze presentatie, minimaliseert de problematiek van ouderverstoting, maakt hiervan een complex probleem, waarbij we allen moeten stoppen met lineair te denken en eerder het systeem-denken te gebruiken!?

Sterker nog in de poll die werd georganiseerd, geeft slechts 28% van de deelnemende hulpverleners aan dat het noodzakelijk is dat de "professional tijd moet nemen om uit te zoeken wie de schuldige is". Alle anderen vinden dit niet noodzakelijk....

Vraagt u zich af, waarom we in België nog zoveel gevallen tegenkomen waarin 1 van de ouders steeds op onbegrip mag rekenen als het gaat om het naleven van de omgangsregeling?
De oorzaak ligt hier vaak niet bij de rechter, maar wel bij de hulpverlener, die ook vanavond weer te horen kreeg hoe complex het probleem wel niet is.....


Bekijk hier de volledige presentatie:
https://drive.google.com/file/d/0ByvW6-8xaRiEU2wxMGQ4RzRUTjQ/view?usp=sharing:

Insigth with Ron Berglas


Wednesday, November 23, 2016

Heb jij een toxische relatie?

Word jou relatie gekenmerkt door:

1. INTENSITEIT: liegen of overdrijven, er op staan om onmiddellijk samen te wonen kinderen te hebben, familie en vrienden direct inpalmen. Over de top dure of indrukwekkende geschenken, en gestes; indrukwekkende liefdesbrieven om je van je sokken te blazen. Een bombardement aan smsjes, en mails. Obsessief gedrag en constante telefoons

2. JALOEZIE: irrationeel gedrag als jij een succes hebt. Boos worden als je met iemand spreekt. Je non stop en intensief beschuldigen van overspel. Duidelijk niet opgezet als je tijd doorbrengt met vrienden, collega’s of medewerkers. Eisen om erg privé details van jouw leven te kennen

3.CONTROLE: je vertellen welke kleding moet dragen, wanneer je mag spreken en hoeveel en hoe en wat je mag denken. Onuitgenodigd voor je deur staan van je huis, je werk, je school. Je gsm, je emails je FB controleren. Je spullen doorsnuffelen. Je timen/volgen, je geldkraan beheren/afnemen. Ge financieel controleren en beheersen. Seksuele dwang.

4.ISOLATIE.
Er op staan dat je alleen tijd met hem doorbrengt. Je emotioneel, psychisch en/of financieel afhankelijk maken. Je belemmeren als je je vrienden en of familie en of kinderen wil zien. Je verbieden om waar dan ook naartoe te gaan of met wie dan ook te spreken; Je thuis houden en of opsluiten

5. KRITIEK: scheld je uit, je bent te dik, te dom, te .. je bent lelijk, stom of gek. Maakt je overtuigingen, je ambities of je vrienden belachelijk. Ze zijn de enigen die echt om je geven en tegelijk doen ze je constant slecht voelen over jezelf. Een brainwash over hoe waardeloos je eigenlijk bent en je diepgeworteld en bewust doen twijfelen aan je capaciteiten als ouder;

6.SABOTAGE: er voor zorgen dat je te laat komt op afspraken, werk of school door ene ruzie te beginnen of een “meltdown” te hebben. Je nodig hebben als jij het druk hebt of als het goed met je gaat. Je doen geloven dat je gek bent, dat je eenzaam bent of er alleen voor staat of hulpeloos bent. Dat je het niet kan zonder hen. Je geld verstoppen , je telefoon of je sleutels. Dingen van je stelen. Je eigenwaarde stukmaken.

7. BESCHULDIGING : je constant een schuldgevoel bezorgen en jij bent de enige verantwoordelijke voor hun agressief en destructief gedrag. “ zie wat je me laat doen!” Iedereen heeft het gedaan behalve zij. De wereld en jij zijn schuldig aan hun problemen. Het is jouw fout, jouw schuld, jij maakt dat ik dit doe…

8. WOEDE. Overreageren over kleine problemen, heel frequent zelfbeheersing verliezen, schelden dreigen, dingen stukmaken,… ( en dat zijn toevallig ook meestal jouw dingen)
Gewelddadig uitbarstingen, ernstige mood-swings: hun barometer kan in een vingerknip compleet omslaan, overdreven drinken, dreigen jou of mensen die jij graag ziet pijn te doen of om te brengen. Je bang maken. Fysiek geweld, seksueel misbruik, het gevoel dat je moet vrezen voor je leven of dat van je kinderen.

Als je partner je bedreigt, verbaal , fysiek, ( zelfs duwen , trekken) , daar is geen enkel excuus voor en niemand is verantwoordelijk voor hun gedrag behalve zijzelf!
Het zal erger worden dit gaat niet vanzelf over. Neem actie!

Sunday, November 20, 2016

Hoe het er echt aan toe gaat.... ouderverstoting en jongerenwelzijn

Volgend bericht bereikte mij eerder vandaag.
Bron: anoniem, namen verwijderd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dag "kind 1",

Ik wilde jou nog graag op de hoogte brengen over het advies dat wij aan de Jeugdrechter geven over jou en "kind 2". Gezien er geen mogelijkheid meer is om jullie nog opnieuw uit te nodigen voor de zitting laat ik het jou mer mail weten.

Jou vraag om jullie dossier af te sluiten heeft mij aan het denken gezet. Ik heb dit dan ook nog eens besproken met mijn team en wij kwamen tot de volgende conclusie.
Indien het dossier afsluit, gaat de oude regeling van de burgerlijke jeugdrechtbank (co-ouderschap) terug in voegen en dat vinden wij geen goed idee. Wij begrijpen echter wel de last voor jullie en jullie vraag om het af te sluiten? Verder denken wij ook dat het inschakelen van nieuwe hulp voor jullie nu niet nuttig is omdat ik het gevoel had dat jullie jullie goed voelen en eigenlijk geen hulp nodig hebben.

Ons voorstel is dan ook dat jullie bij mama verblijven en dat de Jeufdrechter deze regeling nog opvolgt maar dat wij geen opvolging meer doen en ook geen hulp meer aanbieden. Dit wil zeggen dat jullie niet meer bij mij op gesprek komen en dat wij ook geen voorstellen meer doen voor hulp zoals in het verleden.

Je mag dit ook aan "kind 2" doorgeven als je wil want van hem heb ik geen mailadres.
Als je hier nog vragen over hebt, mag je mij zeker bellen of mailen.

Consulent
Sociale Dienst bij de Jeugdrechtbank.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoe is het anno 2016 nog mogelijk dat een consulente zulke uitspraken doet??! Enkel maar de zin "omdat ik het gevoel had dat jullie jullie goed voelen en eigenlijk geen hulp nodig hebben".... dit terwijl deze kinderen zich verbaal en fysiek agressief gedragen t.o.v. hun vader. 

De consulente werkt hier niet alleen mee aan ouderverstoting, ze drukt tevens een stempel op de toekomst van deze kinderen!!



Friday, November 18, 2016

Ook scholen doen hun best...

Beste Tom,

Vorig jaar ben ik met de organisatie en het coachende werk van jullie in contact gekomen. Het bewust zijn rond ouderverstoting heb ik al bij mijn secretariaatsmedewerkers aangebracht en we zijn er alert voor. Zo proberen we op een discrete manier het ontbreken van contactgegevens van één van beide ouders aan te vullen (wat absoluut niet altijd lukt).

Vandaag nog heb ik een gesprek gevoerd met een papa die wanhopig op zoek is naar een manier om contact met zijn kinderen op te bouwen. Als school hebben we een beschermende rol naar het kind toe te spelen, tegelijkertijd is er begrip voor het standpunt van ouders. Ik heb dan ook verwezen naar jullie organisatie als coach. Ik wil via deze weg toch nog even verduidelijken dat ik jullie rol hierin erg belangrijk vind en hoop dat jullie deze moeilijke weg kunnen effenen.

Met vriendelijke groeten,
N.H.


Wednesday, November 16, 2016

Jaarverslag kinderrechtencommissariaat: "Te veel geschillen over verschillen"

Bron: Kinderrechtencommissariaat

Enkele opvattingen uit het jaarverslag van het kinderrechtencommissariaat (16/11/2016):





Wie graag het ganse verslag leest: Klik hier

Monday, November 14, 2016

Kijk niet weg!

Bron: Gevolgenvanvalseaangifte

Van 14 tot en met 20 november is Week tegen Kindermishandeling. Met de online campagne #ikkijknietweg roept de organisatie op om bij een vermoeden van kindermishandeling niet weg te kijken, maar in actie te komen. Een mishandeld kind heeft namelijk maar één persoon nodig om zijn of haar leven voorgoed te veranderen. Dat kun jij zijn!

Vechtende ouders, maken kind geestelijk kapot
Een veel voorkomende vorm van psychische kindermishandeling is ouderverstoting. Het komt voor rondom scheidingen met heftige en langdurige conflicten over zorg, omgang of financiën, ook wel bekend als vechtscheiding. Als een kind een ouder, waarmee het voorheen een goede relatie had, zonder goede reden, na een scheiding ineens niet meer wil zien, is er – hoogst waarschijnlijk – sprake van ouderverstoting. Deze ernstige vorm van kindermishandeling is zeer schadelijk voor (de ontwikkeling van) kinderen. Ze ondervinden vaak de rest van hun leven de ernstige gevolgen, vooral op sociaal, emotioneel en relationeel gebied.

Het kind zelf zal – uit loyaliteit aan de ouders – niet zomaar zeggen of laten merken dat er thuis iets is. Vaak denken ze zelfs dat het normaal is hoe het er bij hen thuis aan toe gaat. Deze kinderen zijn afhankelijk van de buitenwereld om de signalen op te vangen, zodat ze geholpen kunnen worden.

Het gebeurt ook in jouw omgeving!
Door ouderverstoting verliezen duizenden scheidingskinderen per jaar het contact met een van hun ouders. Meestal is dat de vader. Een maatschappelijk probleem van ongekende omvang, dat alleen maar toeneemt en steeds vaker ook moeders treft. Kijk maar eens in je eigen omgeving; iedereen kent wel iemand in een moeizame scheiding waar heftige problemen over zorg en omgang steeds opnieuw oplaaien of waar een van de ouders weinig of geen contact heeft met de kinderen. In dit soort situaties is de kans op ouderverstoting groot!

De overheid doet niets terwijl dit al jaren aan de gang is. Rechters en professionele (jeugd)hulpverleners (h)erkennen ouderverstoting onvoldoende, voornamelijk door onwetendheid en gebrek aan specifieke kennis van deze problematiek.

Hoe herken je de signalen?
In het kader van de campagne #ikkijknietweg vraag ik aandacht voor de signalen van ouderverstoting. Wees alert en kom in actie! Eenmaal bewust van ouderverstoting, dan is wegkijken geen optie meer. Kinderen – en hun ouders – kunnen pas worden geholpen als iemand uit hun omgeving de signalen oppikt en handelt. Familie, vrienden, buren, leerkrachten, sporttrainers, muziekleraren, kortom iedereen die een vermoeden heeft dat ouderverstoting speelt kan wel degelijk iets doen.

Klik hier en lees wat je kunt doen bij (een vermoeden van) ouderverstoting ofwel bij kindermishandeling.

Professionals die vermoeden dat zij te maken hebben met een situatie waar ouderverstoting/kindermishandeling, speelt, zijn verplicht zich te houden aan de Meldcode huislijk geweld en kindermishandeling. Dreig je als ouder slachtoffer te worden van ouderverstoting of heb je het vermoeden dat er sprake is van ouderverstoting bij een kind of ouder in jouw omgeving, maak de betrokkenen dan attent op deze meldcode!

Het kan iedereen treffen…
Hoe meer mensen zich bewust zijn van ouderverstoting en de schadelijke gevolgen voor kinderen, hoe beter dit enorme maatschappelijke probleem aangepakt kan worden. Deel deze informatie zo breed mogelijk, het kan iedereen treffen…

Thursday, November 10, 2016

Voor Papa's.... maar ook voor mama's....

Bron: Villa Pinedo


Het is helaas te vaak zo, dat vaders het nakijken hebben als het gaat om jullie kinderen. Niet omdat we geen opvoedkundige kwaliteiten, een huis, financiele middelen of anderzinds ontberen, maar gewoon omdat we man zijn. Omdat we niet de neiging hebben, om te vervallen in leugens, slechtpraterij en roddels waar jullie bij zitten, we hebben wel wat anders te doen, nu we in een isolement zijn gedrukt, afgezonderd van dat wat ons het meest dierbaar is namelijk jullie. Een gelegaliseerde vorm van discriminatie die niet goed te praten valt. Niet naar jullie toe, niet naar Papa toe en ook niet naar onze familie zoals jullie Opa en Oma. Ik hoor vaak als de kinderen groot zijn komen ze wel weer bij Papa, want dan hebben ze een Eigen mening. Maar wat vergeten wordt te zeggen, is dat wij jaren met jullie missen en wij vervreemd zijn van elkaar. De band die we hadden met jullie, is er niet meer en visa versa. Ja dat is mijn vader en ja ik heb kinderen, dat is het dan. De moderne vaders van nu, groeien net als moeders op met hun kinderen en brengen evenveel tijd met hen door. Wij horen dezelfde rechten te hebben. De praktijk is helaas anders. We zijn verworden tot een afvalbak waar al het vuil ingekiepert mag worden jaar in jaar uit, verdedigen kunnen wij ons niet. Een melkkoe? Ja dat zijn wij zeker en in het gunstige geval zijn wij een goedkope oppasouder.

Ja maar Papa heeft nu een nieuwe vriendin en er wordt zelfs een kindje geboren? Houdt hij nog wel van ons, zijn wij nog wel belangrijk voor hem?

Een nieuwe vriendin en een nieuw kindje, compenseren niet het ‘verlies’ van Papa’s eerste kinderen. Zij vullen een onmetelijke leegte in zijn leven en dat van zijn/jullie familie in, want zij gunnen Papa dat beetje geluk.

Laat jullie Papa links- of rechtsom weten, dat je ook bij hem wilt zijn, dat jullie hem niet afwijzen en hij zal zijn uiterste best doen om dat voor elkaar te krijgen. Hij blijft jullie Papa en hij mist jullie ontzettend! Een hele dikke en warme knuffel van een Papa.

Sunday, November 6, 2016

Oudervervreemding, ouderverstoting,... een emotioneel trauma waar velen mee geconfronteerd worden,


Deel deze video met zoveel mogelijk mensen rondom jou, het emotioneel trauma wat ouderverstoting veroorzaakt moet uit de taboesfeer gehaald worden, dit kan enkel door het brede publiek te informeren hierover. Enkel communicatie helpt ons verder op weg.

#Enkelsamenmakenwehetverschil.

Wednesday, November 2, 2016

Effects of narcissistic parrenting

"Karakter is het spoor van de relatie", schreef Christopher Bollas, de briljante post-freudiaanse psychoanalyticus, in zijn onheilspellende titel, maar oneindig hoopvol boek,
De schaduw van het object. Wat hij bedoelde was dat we allemaal ontwikkelen in een context, het verzamelen van stukjes en beetjes van relaties om ons heen en de vaststelling van hen, onbewust, ons temperament, dat via de kabel in biologische blauwdruk gedeeltelijk bepaalt wie we worden. Dit, concludeerde hij, is hoe een persoonlijkheid wordt geboren.

Wat gebeurt er met de ontwikkeling van onze persoonlijkheid als we leven in de schaduw van een narcistische ouder?

Hier zijn acht van de meest voorkomende bijwerkingen.

Lees hier het volledige artikel:
https://drive.google.com/file/d/0ByvW6-8xaRiEU2RnYjF0VkZGSUk/view?usp=sharing: