Bron: kiesvoorhetkind.nl
Zelfs als er minimaal of geen contact is tussen kind en ouders, zelfs dan kunnen kind en ouders niet scheiden.
Iedereen heeft ouders, samen met de hele familielijn en bijbehorende geschiedenis. Bewust of onbewust geven allen een stukje van henzelf mee aan volgende generaties. Blijven er ‘stenen’ op het pad liggen, dan is er grote kans dat ze opgepakt worden in de volgende generatie. Of vormen ze een struikelblok. In je familie mag en kun je spiegelend leren met en van elkaar.
Kinderen die als tweeling in de buik van hun moeder een broertje of zusje verloren, missen vaak ‘iets’. Kinderen die geadopteerd worden missen hun verhaal en connectie met ouders. Ze gaan vaak in hun volwassen leven op zoek naar hun roots. Kinderen met gescheiden ouders kunnen hun ouder en familie missen terwijl ze hen wel regelmatig zien. Het gemis zal erger zijn of geblokkeerd worden bij verbroken contact.
Maar is er ooit geen contact? Tot in het diepste van ons bestaan zijn we als mens verbonden met onze ouders. We zijn delen van hen én onze families. De neus en lach van vader, de spirit van moeder, de techniek van opa, de warmte van oma, lenigheid vanuit de ene familie, de gevoeligheid voor makkelijk leren van de andere familie.
Het ouderverstotingssyndroom, een vertaling van het Engelse Parental Alienation Syndrome (PAS), is een syndroom bij kinderen, als wordt vastgesteld dat zij een van hun ouders stelselmatig afwijzen. Het ouderverstotingssyndroom komt vooral voor bij kinderen van uit de echt gescheiden ouders en aanhoudende conflicten tussen hen, waarbij een kind gaandeweg onder invloed van de ene ouder de andere ouder onterecht verstoot in diverse nuances: van vermijden over laster tot uitvallen tegen die ouder.
No comments:
Post a Comment