Friday, November 20, 2015

Ook in Nederland is ouderverstoting een onbekend begrip

Bron: De Stentor

DEVENTER - Marco Brinkerink ziet zijn kinderen al drie jaar niet. Van de rechter mag de Deventenaar alleen contact hebben via Whatsapp of sms, maar zelfs dát heeft hij niet. Omdat zijn ex hun zoon meteen na de uitspraak een ander nummer gaf. App'jes blijven sindsdien onbeantwoord.

Het rapport dat de Raad van de Kinderbescherming opstelde en dat ten grondslag lag aan de uitspraak, maakt Brinkerink boos en wanhopig. Hij voelde zich door de kinderbescherming op z'n zachtst gezegd niet gehoord.
Toekomst
Hij diende een klacht in bij de onafhankelijke klachtencommissie en werd op de meeste en belangrijkste punten in het gelijk gesteld. De Raad was partijdig en het onderzoek zelf deels onzurgvuldig en onvolledig. Maar Brinkerink schiet met zijn gelijk weinig op. De reactie van de Kinderbescherming op de uitspraak, lag deze week al bij hem op de mat. "Ze trekken er lering uit, voor de toekomst...." Brinkerink zucht. Diep.
Dwaze Vaders
Klachten tegen de Raad voor de Kinderbescherming die gegrond worden verklaard, leveren de klager meestal niets op. Dat is de ervaring van de Stichting Dwaze Vaders. "Het is praktijk dat het niets aan de zaak verandert", zegt Annemieke Bevaart van de stichting. "De uitspraak van de klachtencommissie wordt slechts als bijvoegsel aan het raadsrapport gehangen."
Jaarlijks kloppen zeker 5000 vaders bij de stichting aan voor advies of hulp. "Vaak hebben zij dan te maken met de raad of met Jeugdzorg. De raad is een heel star orgaan, dat eigenlijk altijd voor de moeder kiest."
De Raad voor de Kinderbescherming kon niet inhoudelijk reageren.

** Ouderverstoting is genderloos en komt in alle lagen van de maatschappij voor. Van zodra er sprake is van een jeugdtrauma in de context van liefde en hechting bij de ex-partner. **