Saturday, October 1, 2016

PTSD en PAS: het verband tussen beide

Bestaat er een verband tussen PAS of Parental Alienation en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSD)? Laten we beginnen met wat PAS of Parental Alienation Syndrome is.

Het is een agressieve vorm van psychische mishandeling waarbij de ene ouder, meestal, degradeert en de relatie tussen de kinderen en hun andere ouder vernietigd.

Hoewel in de eerste plaats voorkomend in vechtscheiding en voogdij situaties, kan worden PAS of ouderverstoting ook worden gezien in intacte gezinnen, . Deze vernietiging van een eens zeer sterke band tussen de kinderen en de ouders voelt als een levend kind wat overlenden is en dus een dagelijkse herinnering aan iemand die we liefhebben en waarvan we ontvreemd zijn.

Wanneer een verwoestende gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen zich voordoet aan een individu, kan dit ingrijpende gevolgen hebben op hun vermogen om om te gaan met het leven en het evenement. Het slachtoffer wordt paranoïde of bang. Ze hebben paniekaanvallen, oncontroleerbaar huilen, onvermogen om helder te denken, woede, angst, haat, woede, oncontroleerbare strijd en vlucht reacties, zelfs terugkerende gedachten of dromen over de gebeurtenis.

Dit kan leiden tot extreme depressie, overdreven emotionele reacties zoals prikkelbaarheid en woede, drugsmisbruik, slapeloosheid of net overmatig slapen, nachtmerries, verhoogde aandacht en reacties, het onvermogen om zich te concentreren. Kortom, voelt de persoon zich verloren, verward, bang, en helemaal alleen.

PTSS is geclassificeerd met drie niveaus. Acute PTSS optreedt binnen de eerste 3 maanden. Chronische PTSS duurt 3 maanden of meer. En Vertraagde PTSS treedt op na 6 maanden of meer zijn verstreken en dan pas de symptomen verschijnen.

Je kunt eigenlijk PTSS hebben, maar niet weten, want je hebt geleerd hoe om te gaan met het, "onder controle te houden" en het gebeuren aan te pakken door compartimentering ervan. Met andere woorden, heb je geleerd verschillende instrumenten en trucs te gebruiken om het op afstand te zetten, zodat u zich kan concentreren op wat er moet worden behandeld en vervolgens op een later tijdstip als je jezelf het kan toestaan, breekt de PTSS uit. PTSS is niet alleen een woord of zin voor een tragische gebeurtenis; is letterlijk de symptomen veroorzaakt door de reactie op deze traumatische gebeurtenis.

Hoe Parental Alienation, Post Traumatische Stress Disorder veroorzaakt:

Dus hoe verhoudt dit zich tot Parental Alienation? Ouderverstoting is een ernstig trauma aan een belangrijke relatie tussen ouder en hun kind(eren). Het is alomtegenwoordig en gaat maar door, dag in dag uit totdat uiteindelijk de slachtoffers ofwel toegeven aan de stress van de emotionele mishandeling of terugvecht met alle macht. Voor de verstoten ouder en de kinderen, wordt het een rollercoaster van emoties, angsten, verwoesting en misbruik.
Zij zijn getraumatiseerd door agressieve aanvallen van de vervreemder en dus ook de hevige reacties die we vaak bij kinderen zien.

Men zou zelfs kunnen zeggen dat de vervreemdende ouder lijdt aan PTSS als gevolg van het verlies van de echtelijke relatie en controle hierover.

Enkele van de vele reacties die ik heb gehoord en gezien van het van PAS zijn:


  • Oncontroleerbare woede en boosheid,
  • Constante angst,
  • Paranoia,
  • Vermijden van de agressor,
  • Vermijden van de kinderen,
  • Drugsmisbruik van alle soorten,
  • Onvermogen om rationeel te denken,
  • Onvermogen om hun emoties te beheersen,
  • Afstand nemen van iedereen om hen heen,
  • Het opzetten van muren om zichzelf te beschermen,
  • Obsessieve compulsieve kwesties,
  • Afwijkend gedrag bij de kinderen,
  • Hyper-waakzaamheid in alles wat ze doen,
  • Paniekaanvallen,
  • nachtmerries,
  • Over-overdreven respons op stimuli

Uit deze lijst, kunt u zien hoe het psychologisch misbruik veroorzaakt door PAS dezelfde symptomen heeft als PTSS. Als gevolg van deze, is het mijn overtuiging dat PAS moet worden beschouwd als een vorm van Post Traumatische Stress Stoornis veroorzaakt door het trauma van psychische mishandeling.

Wie hier nog meer wil over weten, tickets: 16/10 om 13u30 te Hasselt - 't Borrelhuis

No comments:

Post a Comment