Sunday, November 3, 2024

Ouderverstoting / oudervervreemding.... the never ending story

 


Enkele weken geleden werd ik gecontacteerd met de vraag of ik wil meewerken aan een nieuwe groep van ouders, hulpverleners e.a. rondom het topic "ouderverstoting".
Als beheerder van "Ouderverstoting in Vlaanderen" en "Ouders tegen ouderverstoting" weet men mij wel vaker te vinden met zo'n verzoek. 

Het doet me even stilstaan bij deze problematiek of beter gezegd dynamiek. Al snel kom ik tot de conclusie dat mijn eerste post hierover dateert van midden 2015, bijna 10j geleden. Deze jaren waren voor mij alvast zeer leerrijke jaren. Jaren waarin ik het oorspronkelijke ongeloof in deze materie heb kunnen ombuigen in  een duidelijke visie, een dynamiek en een inzicht in deze problematiek. 

Maar wat ik ook heb gezien: groepen van (verstoten) ouders ontstaan, "kruipen op de baricade", trekken ten strijden, maken onderling ruzien en verdwijnen weer in het niets. De afgelopen 10j heb ik zo enkele tientallen organizaties (vzw's) in België en Nederland weten oprichten en weer uit elkaar vallen. Ook nu, wordt ik toegevoegd aan een WhatsApp groep met "dappere" strijders. Ouders, hulpverleners, therapeuten, enz. De eerste opdracht: wat is "ouderverstoting", oh nee: laten we het "oudervervreemding" noemen, of nog beter: "ouderonthechting" of "verstoorde ouder-kind relatie". 

Eens we daaruit zijn, komt de volgende vraag: wie durft het N-woord uitspreken? Oh no: er is toch wel zeker en vast 1 iemand die het in zijn mond durft te nemen... meteen achterna gezeten door een groep therapeuten die deze persoon al meteen "veroordeeld"... wie-o-wie durft het N-woord uitspreken zonder hij/zei hiervoor de nodige opleiding heeft genoten. Net zoals: wie durft er te beweren dat water wat uit de lucht valt regen is, terwijl hij geen weerman/weervrouw is?! 😞

Mijn vraag: welke doorsnee Vlaming acht zich voldoende kundig om hierover te oordelen? 
Parental Alienation / OMeeruderverstoting / oudervervreemding.... is een internationaal fenomeen wat zich zo goed als wereldwijd voordoet. STOP dus met het opnieuw uitvinden van benamingen, onderliggende oorzaken, enz. Die fase moet je allang voorbij zijn, wil je hier iets betekenen. Het is net door al dit "gekibbel" dat elke organisatie gedoemd is om te mislukken.

Start met het lezen van internationale werken van gekende/bekende en geleerden en schaar je achter een van deze meesterwerken en zienswijze. Vertaal en verkondig hun zienswijze in Vlaanderen en daarbuiten. Organiseer evenementen, congressen, enz. 

Voor zo'n groot probleem, wat al zoveel jaren bestaat en waar veel te weinig tegen gebeurd, hebben velen als oplossing: roep, tier, splits in groepen en zaai zoveel als mogelijk verwarring!? Wanneer er dan eindelijk een initiatief is, dan is er wel wegens een of andere reden een breuk nodig om opnieuw te beginnen. Wanneer we een term hebben; Parental Alienation, dan vinden we wel een reden voor een andere term: oudervervreemding of verstoorde ouder-kind relatie.... 

Ik kan je garanderen: geen strategische aanpak die garant staat tot succes.

Voor mij zijn er momenteel in Vlaanderen 2 initiatieven die ondanks al het bovenstaande mooie dingen hebben gerealiseerd: Samen staan we sterk en Steunpunt Ouderverstoting

Meer info over ouderverstoting: Lees hier

Wednesday, May 22, 2024

Nieuwe verplichte vermelding in EOT-overeenkomst omtrent het belang van het minderjarige kind


Sinds 8 april 2024 moeten ouders in het kader van een echtscheidingsovereenkomst door onderlinge toestemming (EOT-overeenkomst) verplicht vermelden hoe zij de belangen van hun minderjarig kind hebben gewaarborgd.

Hiermee wordt beoogd de belangen van het kind centraal te stellen bij echtscheidingsregelingen.

Bron: Keysers advocaten

Wat is er precies gewijzigd?

Bij een EOT-overeenkomst maken ex-echtgenoten schriftelijk afspraken omtrent een aantal materiële en familiale aangelegenheden. De ex-echtgenoten bereiken een akkoord over de verdeling van hun vermogen, de verblijfsregeling van de kinderen, eventuele onderhoudsbijdragen…

Artikel 1288 Ger.W. omvat een aantal verplichte aspecten omtrent het minderjarig kind die de ex-echtgenoten schriftelijk moeten opnemen in hun EOT-overeenkomst. Aan dit artikel heeft de wetgever een toevoeging gedaan, namelijk: “De overeenkomst die betrekking heeft op een minderjarig kind geeft aan op welke wijze rekening is gehouden met het belang van het kind.”

Door deze wijziging zijn ouders verplicht om de keuze van de verblijfsregeling verder te specifiëren. Voortaan dient iedere EOT-overeenkomst specifiek te vermelden welke overwegingen gemaakt zijn omtrent de belangen van het kind en hoe ze hiermee rekening hebben gehouden in het maken van hun keuze omtrent de verblijfregeling. Zo kan de overeenkomst bijvoorbeeld vermelden of er rekening is gehouden met bepaalde hobby’s, nabijheid van school en familie enzovoort.

Andere omstandigheden zijn bijvoorbeeld de banden met verschillende landen, de internationale familiale context en de professionele activiteiten van (een van) de ouders.

Deze verplichte vermelding moet sinds 8 april 2024 eveneens worden opgenomen in een gerechtelijk of buitengerechtelijk bemiddelingsakkoord.

Waarom is dit toegevoegd?

Het doel van deze wijziging is om het minderjarig kind centraal te stellen bij de keuze omtrent de verblijfregeling. Zo kan de keuze, indien passend, in overleg met het minderjarig kind gemaakt worden.

Het verduidelijken van de beweegredenen van de ouders kan ook bijzonder van belang zijn wanneer de situatie van één van beide ouders slechts tijdelijk is of op termijn zal evolueren. De EOT-overeenkomst of EOT-akte is dan ook een eenvoudig referentiedocument op basis waarvan de ouder kan aantonen dat er mogelijks sprake is van nieuwe elementen die aanleiding kunnen geven tot een nieuwe gewijzigde regeling.

Het is dan ook omwille van verscheidene redenen van belang om hieraan de nodige aandacht te besteden.

Wat als deze vermelding niet wordt opgenomen?

Indien de ex-echtgenoten de keuze omtrent de verblijfsregeling niet specifiëren in de EOT-overeenkomst, kan de rechter een aanvulling bevelen. Bovendien kan de rechter, indien hij dit noodzakelijk acht voor de verdere beoordeling van de belangen van het minderjarige kind, de persoonlijke verschijning van de partijen bevelen. Dit was eveneens mogelijk voor de wijziging.